Provningar 2017

För att gå på en provning behöver du även ha en entrébiljett till mässan. Provningarna arrangeras i E-hallen, om inget annat anges.

För att gå på en provning behöver du även ha en entrébiljett till mässan. Provningarna arrangeras i E-hallen, om inget annat anges.

Förgyll ditt besök med en sittande provning

Vi har strävat efter att få ihop ett intressant och mångsidigt provningsprogram. Tyngdpunkten ligger på öl- och whiskyprovningar, men även rom är fortsatt populärt. Provningarna tar 50-60 minuter och det blir både ovanliga drycker och intressanta föreläsningar. Ta tillfället i akt och ställ frågor, här får du träffa ett antal välkända bryggare och andra dryckesambassadörer.

Vi satsar lite extra på Belgien i år, dessa provningar har vi märkt ut särskilt. Passa på att bekanta dig med den enda ölkulturen i världen som kommit in på Unescos lista över kulturarv.

Om du har en entrébiljett som gäller senare än provningen går det bra att komma in tidigare. Visa bara provningsbiljetten när du går in på mässan.

Utöver provningarna här nedan så arrangeras det även speedtasting på mässgolvet (biljetter köps på plats på mässan). Kortare provningar där man på ca 20-30 minuter får en inblick i hur man tänker och vilken filosofi destillerierna har. Se dessa provningar här.

  • Alla dagar
  • fredag 24 mar
  • lördag 25 mar
  • FavoriteStar

    Mina favoriter


    Visa endast favoriter
Page 1
fredag

Lär dig (eller varför inte din partner) att dricka öl!

"Jag gillar inte öl", är ett uttryck som ölentusiaster ofta får höra... Men, Nej, så måste det faktiskt inte vara. - Det gäller bara att hitta rätt i öldjungeln där ute! Öl är så väldigt mycket mer än den tunna, gula, svagt kolsyrade dryck som de flesta förknippar med öl. Den här provningen riktar sig både till den allätande öldrickaren som vill vidga sina vyer men också till dig som tycker att öl kanske inte riktigt är din grej. Vi kommer att prova flera alternativa öl som ligger så långt i från det gula bubblet att du kommer bli förvånad. Det blir smaksensationer där vi provar allt möjligt som sött, surt, rökt och fruktigt men framförallt ska vi ha riktigt skoj! Vågar du anta utmaningen? Provningsledare: Sofie Weidenlöv

Belgien, där öl möter choklad

Belgien är med rätta berömt för sitt öl och sin choklad. Däremot att kombinera öl med choklad är ett relativt nytt fenomen. I vår workshop får man lära sig att smakprofilen från båda produkterna har förvånansvärt mycket gemensamt. Vissa choklad”praliner” matchar exceptionellt bra vissa öl sorter. Vår workshop, där presentationen görs på engelska, leds av Werner Callebaut, en passionerad belgisk ölälskare, vars specialitet är öl- & chokladparning.

Whiskyprovning med Svenska Eldvatten

Häng med på en smakresa med denna banbrytande och ledande svenska oberoende buteljeraren. Här provas härlig single cask whisky med rejäla och tydliga smaker. Deras första single cask buteljering av skotsk single malt whisky gavs ut i maj 2011 och efter det har de gett ut ett 80-tal utgåvor. Förutom whisky buteljerar de även rom, gin och annan ädel sprit. Provningsledare är Peter Sjögren från Svenska Eldvatten. Wheskykôrka 2017 (single cask) Mortlach 2006 (single cask) Glenrothes 2006 (single cask) Sherry Cask Collection (single cask)

Innis & Gunn - Oak Aged Beer Like No Other

Provningen leds av en av Innis & Gunn’s Bryggmästare Ken Duncan. Året är 2002. En världsledande whiskyproducent har bestämt sig för att skapa en whisky med smak av ale. Bryggmästaren Dougal Sharp får uppdraget att skapa en maltig skotsk ale. Tanken är att alen vid lagring på ek skall skänka karaktär för att i sin tur ge whiskyn smak av ale vid slutlagring på samma fat. Whiskyn lanseras och blir en succé. Flera månader och litervis med bortkastat ale senare får Mr Sharp ett telefonsamtal som skall förändra allt. En chef vid destilleriet berättar att de anställda fyller flaskor med ölet som bara slängs bort. Arbetarna på golvet hade upptäckt det som ingen annan tänkt på – ölet smakade fantastiskt. Under denna provning kommer du att få lära dig en hel del om öl generellt och om Innis & Gunn i synnerhet. Vi går igenom ölet historia, olika öltyper, bryggprocessen, råvarornas betydelse för slutprodukten samt vad som gör Innis & Gunn Oak Aged Beer unik. Vi provar igenom 8 öl från Innis & Gunns underbara sortiment: Innis & Gunn Original (ALE lagrad på whiskyek) Innis & Gunn Lager Beer Innis & Gunn Rum Finish (ALE lagrad på romek) Innis & Gunn Toasted Oak IPA (IPA I brittisk stil lagrad på vitek) Innis & Gunn Bourbon Cask Dark Ale (Bourbonfatslagrad) Innis & Gunn Vintage 2015 Innis & Gunn Session IPA Innis & Gunn Kith & Kin Teeling Cask VÄLKOMMEN TILL EN VÄRLD AV EKLAGRAD ALE. INNIS & GUNN OAK AGED LIKE NO OTHER.

Ölsafari by Ölpodden

Känner du dig vilse i öldjungeln? Missa då inte chansen att hänga med Christian ”CC” Eikner på ölsafari bland montrarna på mässan. Du får provsmaka spännande öl och njuta av fantastiska anekdoter under tiden som CC lotsar dig fram till sina egna guldkorn.  ”Ölsafari by Ölpodden”, som görs med stöd av Carlsberg Sverige, är helt enkelt ett måste för alla öl- och kunskapstörstande besökare på En Öl & Whiskymässa. Alla som hänger med får även en specialdesignad Ölpodden-t-shirt. Samling sker i Nya Carnegiebryggeriets monter på mässan, B03:52, 10 minuter innan avgång.

"Suröl” – Det nya svarta

I denna provning får ni lära er om olika typer av öl som lite slarvigt går under namnet ”suröl”, mest fokus blir det på det klassiska surölet från området Pajottenland utanför Bryssel i Belgien. Detta område är ursprungsplatsen för världens mest unika typ av öl; Lambic & Gueuze. Öl som jäser med hjälp av olika mikroorganismer, bakterier och jäststammar som naturligt finns i luften. Resultatet är ett oefterhärmligt öl som inte lämnar någon oberörd. I denna provning leder ölexperten Fredrik Berggren er in i de spontanjästa ölens värld. Fredrik kommer att berätta om historiken bakom ölstilen, kulturen, bryggarna & blandarna och vad som gör Lambic & Gueuze så unikt. Vi kommer även att testa ett par andra mer moderna ”suröl” som har en annan tillverkningsteknik och bakgrund. Vi testar fem unika öl som ni garanterat kommer att minnas. Varning; det här är en mycket sur provning…

Whiskyprovning med The Scotch Malt Whisky Society (Bergslagen)

Vi erbjuder kanske Sveriges mest exklusiva whiskyprovningar där vi enbart provar begränsade flaskupplagor av noga utvalda single cask whisky. Vi kommer att prova är fem unika, omtumlande rariteter som du troligen aldrig provat förr. Under provningen kommer ni ledas igenom de olika sorterna och bli förkovrade i hur man bör prova single cask whisky. Anmäl dig till en av SMWS provningarna för en mer djupgående whiskyprovning av valda SMWS buteljeringar från världens bredaste sortiment av single cask whisky. Provningsledare: Patrik Axelsson.

Ölets värld - Fakta och kuriosa om ölet och dess värld

Öl är ju en fantastisk värld och vad hinner man med på 60 minuter? Dessutom ska vi prova fem sorter… Otto Lundell kommer att ge en snabb genomgång om hur öl blir till, råvaror, process, historia m.m. Sen blir det snack och bilder kring allt möjligt som rör öl och öldrickning i världen. Hur mycket dricker man var? Hur serveras det? Hur starkt kan det bli? Vilken öl säljer bäst på bolaget? Vilken IPA är mest poppis? Vad är en IPA? Var är öl billigast? Dyrast? Vad är ett mikrobryggeri? Med mera, med mera. Allt berättat fartfyllt och underhållande, rikligt illustrerat med Otto Lundell, en av Sveriges mest ölkunniga personer och tillika Porterpedagog. Perfekt för dig som vill ha en bred, lärorik och underhållande ingång till öl.

Ölsafari by Ölpodden

Känner du dig vilse i öldjungeln? Missa då inte chansen att hänga med Christian ”CC” Eikner på ölsafari bland montrarna på mässan. Du får provsmaka spännande öl och njuta av fantastiska anekdoter under tiden som CC lotsar dig fram till sina egna guldkorn.  ”Ölsafari by Ölpodden”, som görs med stöd av Carlsberg Sverige, är helt enkelt ett måste för alla öl- och kunskapstörstande besökare på En Öl & Whiskymässa. Alla som hänger med får även en specialdesignad Ölpodden-t-shirt. Samling sker i Nya Carnegiebryggeriets monter på mässan, B03:52, 10 minuter innan avgång.

Belgisk öl med Jens Skrubbe från Belgoklubben

Belgien är ett av världens främsta ölländer med en enorm flora av öl med olika karaktär och sedan i höstas är belgisk öl numera upptaget på UNESCO:s immateriella världsarvslista. 

På denna provning kommer du få en inblick i denna komplexa och fantastiska ölvärld. Provningen leds av Jens Skrubbe, en sann auktoritet i Sverige när det kommer till belgiskt öl. Han har jobbat med belgisk öl i femton år på Pressklubben i Stockholm samt snappat upp en hel del genom alla sina resor till Belgien. Sedan 2013 är han ölexpert i Belgoklubben som är Sveriges första och enda prenumerationsklubb för öl. 
Häng med och lär dig mer om belgiskt öl! Vi provar 5 öl.

Japanska whiskyhöjdpunkter – En bred provning med NIKKA

NIKKA fortsätter sin framgångssaga och på denna provning kommer vi får bekanta oss med både bredd och djup. Symposions NIKKA-expert lotsar oss övergripande genom den fascinerande historien om japansk whisky samt djupdyker i några av dess mest aktuella uttryck. Efter denna provning kommer ni att vara väl bekanta med historien om  NIKKAs två destillerier Yoichi i Hokkaido samt Miyagikyo utanför Sendai samt dess grundare Masataka Taketsuru.

Ölsafari by Ölpodden

Känner du dig vilse i öldjungeln? Missa då inte chansen att hänga med Christian ”CC” Eikner på ölsafari bland montrarna på mässan. Du får provsmaka spännande öl och njuta av fantastiska anekdoter under tiden som CC lotsar dig fram till sina egna guldkorn.  ”Ölsafari by Ölpodden”, som görs med stöd av Carlsberg Sverige, är helt enkelt ett måste för alla öl- och kunskapstörstande besökare på En Öl & Whiskymässa. Alla som hänger med får även en specialdesignad Ölpodden-t-shirt. Samling sker i Nya Carnegiebryggeriets monter på mässan, B03:52, 10 minuter innan avgång.

IPA-provning (India Pale Ale) -SLUTSÅLD

Denna provning innebär en faktaspäckad och spännande resa i IPAns historia. Vi börjar i 1700-talets London, tar båten till Indien, gör nedslag i Burton, Skottland, Australien, stannar till i Nordamerika och landar slutligen i Sverige.Vi går bland annat igenom: Varför blev familjen Hodgson i London framgångsrik IPA-entreprenör? Hur bryggde man IPA på 1700-talet och hur var smakprofilen? Vad var Brettanomyces och vad gjorde det till ölet? Hur skiljer sig IPA idag mot dåtidens? Hur bryggs IPA och dubbel-IPA idag? Guide är IPA-experten Rick Gordon Lindqvist, flerfaldig guldmedaljör med just IPA i bland annat SM i hembryggning.

Diplomático - Rom i världsklass! - SLUTSÅLD

Välkomna på en provning av rom från Venezuela. Du kommer att få höra om hantverket, filosofin och människorna bakom ett av romvärldens nu mest prisade varumärke. Vi kommer att prova fyra sorter i sortimentet: Reserva Exclusiva, Single Vintage 2002 samt en romlikör gjord på fatlagrad rom. Dessutom den helt nya Mantuano! Provningen hålls av Fredrik Lindkvist, produktchef hos importören av Diplomático i Sverige, Norge och Finland.

Porter-/Stoutprovning med fokus på Imperial Stout

Portern har betytt mycket både i ölets stora värld och för Göteborg. Porterpedagog Otto Lundell kommer att berätta om dess uppkomst, tillverkning, historia och spridning över världen. Porter var antagligen världens första spridda icke lokala öltyp. De tyngre varianterna Imperial Stout och Imperial Porter bli extra uppmärksammade. Vi kommer att prova fem sorter i olika stolar. Berättandet sker i ett högt tempo med många anekdoter och trevliga illustrationer. Provningen hålls av Otto Lundell, Sveriges porterorakel nummer ett.

Rare single cask of The Creative Whisky Company

Skotten Paul Mckendrick från Creative Whisky Co. guidar oss genom några unika och kreativa utgåvor från deras breda whiskysortiment. Observera att provningen hålls på skotska. 4 hemliga single casks.

Teeling Irish Whiskey – The Spirit of Dublin

Master Class Presentatör: Hugh MacGabhann Vi provar: Teeling Poitin Spirit of Dublin 52,5% (SB Nr 86090). (Olagrad råsprit). Teeling Rum Cask Small Batch 46% (SB Nr 463) Teeling Single Malt Whiskey 46% (SB Nr 84271) Teeling Single Grain 46% (SB Nr 87632) Teeling Revival Single Malt Edition Pineau de Charentes Casks 14 YO 46% Teeling Vällagrad överraskning som provningsledaren tar med sig direkt från destilleriet I Dublin. Fakta om Teeling Irish Whiskey Craft Distillery: The Teeling Whiskey Company drivs av whiskypionjärerna och bröderna Jack och Stephen Teeling och är Irlands mest omtalade destilleri just nu. Bröderna bestämde sig för att öppna upp det första destilleriet på 125 år i Dublin med målet att återigen göra Dublin och Irland världsberömd för utsökt kopparpanns-whiskey igen. Valet föll på stadsdelen ”Liberties” som tidigare var hjärtat för Dublins whiskeyindustri. Här har man byggt upp ett nytt craft-destilleri från grunden med målet att skapa fantastisk whiskey och att återuppliva arvet från tiden då Irländsk whiskey var som bäst. Teeling Distillery har blivit överösta med internationella priser för sina underbart goda craft-whiskey-buteljeringar den senaste tiden. 2016 tilldelades man även det fina priset som årets bästa whiskeyattraktion vid World Whisky Awards. Teelings whiskey är icke kylfiltrerade och helt fria från tillsatser vilket gör att whiskeyns naturliga smaker bevaras på ett optimalt sätt.  

Page 1
lördag

Ölets värld - Fakta och kuriosa om ölet och dess värld

Öl är ju en fantastisk värld och vad hinner man med på 60 minuter? Dessutom ska vi prova fem sorter… Otto Lundell kommer att ge en snabb genomgång om hur öl blir till, råvaror, process, historia mm.  Sen blir det snack och bilder kring allt möjligt som rör öl och öldrickning i världen. Hur mycket dricker man var? Hur serveras det? Hur starkt kan det bli? Vilken öl säljer bäst på bolaget? Vilken IPA är mest poppis? Vad är en IPA? Var är öl billigast? Dyrast? Vad är ett mikrobryggeri? Med mera, med mera. Allt berättat fartfyllt och underhållande, rikligt illustrerat med Otto Lundell, en av Sveriges mest ölkunniga personer och tillika Porterpedagog. Perfekt för dig som vill ha en bred, lärorik och underhållande ingång till öl.

Teeling Irish Whiskey – The Spirit of Dublin

Master Class Presentatör: Hugh MacGabhann Vi provar: Teeling Poitin Spirit of Dublin 52,5% (SB Nr 86090). (Olagrad råsprit). Teeling Rum Cask Small Batch 46% (SB Nr 463) Teeling Single Malt Whiskey 46% (SB Nr 84271) Teeling Single Grain 46% (SB Nr 87632) Teeling Revival Single Malt Edition Pineau de Charentes Casks 14 YO 46% Teeling Vällagrad överraskning som provningsledaren tar med sig direkt från destilleriet I Dublin. Fakta om Teeling Irish Whiskey Craft Distillery: The Teeling Whiskey Company drivs av whiskypionjärerna och bröderna Jack och Stephen Teeling och är Irlands mest omtalade destilleri just nu. Bröderna bestämde sig för att öppna upp det första destilleriet på 125 år i Dublin med målet att återigen göra Dublin och Irland världsberömd för utsökt kopparpanns-whiskey igen. Valet föll på stadsdelen ”Liberties” som tidigare var hjärtat för Dublins whiskeyindustri. Här har man byggt upp ett nytt craft-destilleri från grunden med målet att skapa fantastisk whiskey och att återuppliva arvet från tiden då Irländsk whiskey var som bäst. Teeling Distillery har blivit överösta med internationella priser för sina underbart goda craft-whiskey-buteljeringar den senaste tiden. 2016 tilldelades man även det fina priset som årets bästa whiskeyattraktion vid World Whisky Awards. Teelings whiskey är icke kylfiltrerade och helt fria från tillsatser vilket gör att whiskeyns naturliga smaker bevaras på ett optimalt sätt.  

Ost & Öl (Linnégatans ost) - SLUTSÅLD

Ost & vin är en närmast slentrianmässig kombination som de flesta har provat. Men visste du att ost & öl är ett minst lika bra äktenskap och att bredden inom öl gör att man kan finna de mest fantastiska smakkombinationer med ost? I denna provning kommer du att få testa fem ost & öl-kombinationer under ledning av Stefan Hellström från Linnegatans Ostaffär. Stefan har jobbar med ost & öl i över 25 år och är ledande inom området. Till denna provning har Stefan lovat att ta med sig 5 fullmogna ostar och 5 klassiska ölstilar för att visa hur man ska tänka när man ska lösa ekvationen 1+1 = 3.

Innis & Gunn - Oak Aged Beer Like No Other

Provningen leds av en av Innis & Gunn’s Bryggmästare Ken Duncan. Året är 2002. En världsledande whiskyproducent har bestämt sig för att skapa en whisky med smak av ale. Bryggmästaren Dougal Sharp får uppdraget att skapa en maltig skotsk ale. Tanken är att alen vid lagring på ek skall skänka karaktär för att i sin tur ge whiskyn smak av ale vid slutlagring på samma fat. Whiskyn lanseras och blir en succé. Flera månader och litervis med bortkastat ale senare får Mr Sharp ett telefonsamtal som skall förändra allt. En chef vid destilleriet berättar att de anställda fyller flaskor med ölet som bara slängs bort. Arbetarna på golvet hade upptäckt det som ingen annan tänkt på – ölet smakade fantastiskt. Under denna provning kommer du att få lära dig en hel del om öl generellt och om Innis & Gunn i synnerhet. Vi går igenom ölet historia, olika öltyper, bryggprocessen, råvarornas betydelse för slutprodukten samt vad som gör Innis & Gunn Oak Aged Beer unik. Vi provar igenom 8 öl från Innis & Gunns underbara sortiment: Innis & Gunn Original (ALE lagrad på whiskyek) Innis & Gunn Lager Beer Innis & Gunn Rum Finish (ALE lagrad på romek) Innis & Gunn Toasted Oak IPA (IPA I brittisk stil lagrad på vitek) Innis & Gunn Bourbon Cask Dark Ale (Bourbonfatslagrad) Innis & Gunn Vintage 2015 Innis & Gunn Session IPA Innis & Gunn Kith & Kin Teeling Cask VÄLKOMMEN TILL EN VÄRLD AV EKLAGRAD ALE. INNIS & GUNN OAK AGED LIKE NO OTHER.

Ölsafari by Ölpodden

Känner du dig vilse i öldjungeln? Missa då inte chansen att hänga med Christian ”CC” Eikner på ölsafari bland montrarna på mässan. Du får provsmaka spännande öl och njuta av fantastiska anekdoter under tiden som CC lotsar dig fram till sina egna guldkorn.  ”Ölsafari by Ölpodden”, som görs med stöd av Carlsberg Sverige, är helt enkelt ett måste för alla öl- och kunskapstörstande besökare på En Öl & Whiskymässa. Alla som hänger med får även en specialdesignad Ölpodden-t-shirt. Samling sker i Nya Carnegiebryggeriets monter på mässan, B03:52, 10 minuter innan avgång.

Olle & Humle - SLUTSÅLD

Olle Andersson är grundare och bryggare på O/O Brewing samt bryggare på Stigbergets Bryggeri och den som står bakom Gbg Beer Week 2016-receptet, ett öl som blev en av världens högst rankade IPA under 2016. När Untappd listade de 10 högst rankade svenska IPOrna så stod Olle bakom sex av ölen. På denna provning får ni chansen att lyssna på Olle där han berättar om sin filosofi och teknik när det gäller användning av humle i öl. Ni får även prova några av Olles öl och har möjlighet att ställa frågor. En provning som vänder sig både till bryggare och öldrickare som vill fördjupa sig i humlens magiska värld.

Romprovning med Svenska Eldvatten

Göteborgska Svenska Eldvatten har haft stora framgångar med sin karibiska rom WeiRon. På denna provning får ni prova den klassiska WeiRon mot single casks WeiRon. Och det blir även en världspremiär på en kommande specialvariant av WeiRon. Provningsledare är Tommy Andersen från Svenska Eldvatten. WeiRon WeiRon Caroni 1999 (single cask) WeiRon Nicaragua 1999 (single cask) Hemlig, ny WeiRon

Ölsafari by Ölpodden

Känner du dig vilse i öldjungeln? Missa då inte chansen att hänga med Christian ”CC” Eikner på ölsafari bland montrarna på mässan. Du får provsmaka spännande öl och njuta av fantastiska anekdoter under tiden som CC lotsar dig fram till sina egna guldkorn.  ”Ölsafari by Ölpodden”, som görs med stöd av Carlsberg Sverige, är helt enkelt ett måste för alla öl- och kunskapstörstande besökare på En Öl & Whiskymässa. Alla som hänger med får även en specialdesignad Ölpodden-t-shirt. Samling sker i Nya Carnegiebryggeriets monter på mässan, B03:52, 10 minuter innan avgång.

Paneldiskussion/provning - ”Bryggarna bakom ölen"

För femte året i rad kör vi den uppskattade provningen "Bryggarna bakom ölen”. Här samlar vi några av Sveriges mest intressanta ölbryggare för en paneldiskussion. Ölprofilen Fredrik Berggren leder diskussionen med bryggarna som bland annat beskriver sin ölfilosofi och hur de har tänkt när de tagit fram sina öl. Bryggarna även har valt ut de öl som provas och publiken får möjlighet att ställa frågor till bryggarna. En garanterat intressant session där vi får en inblick i tankarna och arbetssättet hos de personer som idag brygger ölen vi dricker. 5 bryggare och 5 öl.

Whiskyprovning med The Scotch Malt Whisky Society (Bergslagen) - SLUTSÅLD

Vi erbjuder kanske Sveriges mest exklusiva whiskyprovningar där vi enbart provar begränsade flaskupplagor av noga utvalda single cask whisky. Vi kommer att prova är fem unika, omtumlande rariteter som du troligen aldrig provat förr. Under provningen kommer ni ledas igenom de olika sorterna och bli förkovrade i hur man bör prova single cask whisky. Anmäl dig till en av SMWS provningarna för en mer djupgående whiskyprovning av valda SMWS buteljeringar från världens bredaste sortiment av single cask whisky. Provningsledare: Patrik Axelsson.

Ölsafari by Ölpodden

Känner du dig vilse i öldjungeln? Missa då inte chansen att hänga med Christian ”CC” Eikner på ölsafari bland montrarna på mässan. Du får provsmaka spännande öl och njuta av fantastiska anekdoter under tiden som CC lotsar dig fram till sina egna guldkorn.  ”Ölsafari by Ölpodden”, som görs med stöd av Carlsberg Sverige, är helt enkelt ett måste för alla öl- och kunskapstörstande besökare på En Öl & Whiskymässa. Alla som hänger med får även en specialdesignad Ölpodden-t-shirt. Samling sker i Nya Carnegiebryggeriets monter på mässan, B03:52, 10 minuter innan avgång.

Trappistöl med Jens Skrubbe från Belgoklubben - SLUTSÅLD

I denna provning går vi på djupet om Trappistöl, öl som är bryggt inom ett kloster av munkar tillhörande trappistorden. Provningen leds av Jens Skrubbe, en sann auktoritet i Sverige när det kommer till belgiskt öl.
 Han har jobbat med belgisk öl i femton år på Pressklubben i Stockholm samt snappat upp en hel del genom alla sina resor till Belgien. Sedan 2013 är han ölexpert i Belgoklubben som är Sveriges första och enda prenumerationsklubb för öl. 
Missa inte chansen att vara med om en underhållande och lärorik provning där du får lära dig allt om några av världens mest klassiska och mytomspunna öl. Vi provar 5 öl.

Belgien, där öl möter choklad

Belgien är med rätta berömt för sitt öl och sin choklad. Däremot att kombinera öl med choklad är ett relativt nytt fenomen. I vår workshop får man lära sig att smakprofilen från båda produkterna har förvånansvärt mycket gemensamt. Vissa choklad”praliner” matchar exceptionellt bra vissa öl sorter. Vår workshop, där presentationen görs på engelska, leds av Werner Callebaut, en passionerad belgisk ölälskare, vars specialitet är öl- & chokladparning.

Diplomático - Rom i världsklass! - SLUTSÅLD!

Välkomna på en provning av rom från Venezuela. Du kommer att få höra om hantverket, filosofin och människorna bakom ett av romvärldens nu mest prisade varumärke. Vi kommer att prova fyra sorter i sortimentet: Reserva Exclusiva, Single Vintage 2002 samt en romlikör gjord på fatlagrad rom. Dessutom den helt nya Mantuano! Provningen hålls av Fredrik Lindkvist, produktchef hos importören av Diplomático i Sverige, Norge och Finland.

IPA-provning (India Pale Ale) - SLUTSÅLD!

Denna provning innebär en faktaspäckad och spännande resa i IPAns historia. Vi börjar i 1700-talets London, tar båten till Indien, gör nedslag i Burton, Skottland, Australien, stannar till i Nordamerika och landar slutligen i Sverige.Vi går bland annat igenom: Varför blev familjen Hodgson i London framgångsrik IPA-entreprenör? Hur bryggde man IPA på 1700-talet och hur var smakprofilen? Vad var Brettanomyces och vad gjorde det till ölet? Hur skiljer sig IPA idag mot dåtidens? Hur bryggs IPA och dubbel-IPA idag? Guide är IPA-experten Rick Gordon Lindqvist, flerfaldig guldmedaljör med just IPA i bland annat SM i hembryggning.

Rare single cask of The Creative Whisky Company

Skotten Paul Mckendrick från Creative Whisky Co. guidar oss genom några unika och kreativa utgåvor från deras breda whiskysortiment. Observera att provningen hålls på skotska. 4 hemliga single casks.

Ölsafari by Ölpodden

Känner du dig vilse i öldjungeln? Missa då inte chansen att hänga med Christian ”CC” Eikner på ölsafari bland montrarna på mässan. Du får provsmaka spännande öl och njuta av fantastiska anekdoter under tiden som CC lotsar dig fram till sina egna guldkorn.  ”Ölsafari by Ölpodden”, som görs med stöd av Carlsberg Sverige, är helt enkelt ett måste för alla öl- och kunskapstörstande besökare på En Öl & Whiskymässa. Alla som hänger med får även en specialdesignad Ölpodden-t-shirt. Samling sker i Nya Carnegiebryggeriets monter på mässan, B03:52, 10 minuter innan avgång.

Porter-/Stoutprovning med fokus på Imperial Stout

Portern har betytt mycket både i ölets stora värld och för Göteborg. Porterpedagog Otto Lundell kommer att berätta om dess uppkomst, tillverkning, historia och spridning över världen. Porter var antagligen världens första spridda icke lokala öltyp. De tyngre varianterna Imperial Stout och Imperial Porter bli extra uppmärksammade. Vi kommer att prova fem sorter i olika stolar. Berättandet sker i ett högt tempo med många anekdoter och trevliga illustrationer. Provningen hålls av Otto Lundell, Sveriges porterorakel nummer ett.

Japanska whiskyhöjdpunkter – En bred provning med NIKKA

NIKKA fortsätter sin framgångssaga och på denna provning kommer vi får bekanta oss med både bredd och djup. Symposions NIKKA-expert lotsar oss övergripande genom den fascinerande historien om japansk whisky samt djupdyker i några av dess mest aktuella uttryck. Efter denna provning kommer ni att vara väl bekanta med historien om  NIKKAs två destillerier Yoichi i Hokkaido samt Miyagikyo utanför Sendai samt dess grundare Masataka Taketsuru.