En Öl & Whiskymässa har ett fullmatat program av dryckesprovningar. Här möter du många av de största namnen inom öl och whisky. Provningarna sker i lugna och avskilda provningssalar där du får smaka på flera utvalda drycker från en viss tillverkare, eller på ett spännande tema.
Provningen blir ofta en oförglömlig höjdpunkt. Under en timme guidar en kunnig expert dig – inte sällan en person från bryggeriet eller destilleriet. Du får lära dig mer om smakerna, tillverkningen och historien bakom det som finns i glasen. Och självklart ställa hur många frågor du vill.
Vill du göra en snabbare provning på mässgolvet arrangeras det även speedtastings; en fartfylld smakupplevelse. Vid våra speedtastings får du under en halvtimma fördjupa dig i öl eller whisky – mitt i mässbruset. Via trådlösa hörlurar hör du vad provningsledaren berättar och tillsammans provar gruppen sig igenom handplockade smakprover från montrarna runt omkring.
Nedan kan du välja att antingen se samtliga provningar eller att filtrera på sittande provningar respektive speedtasting-provningar.
-
Filtrera på Programtyp
-
Filtrera på provningstyp
-
Filtrera på plats
Inga programpunkter matchade.
14:30
12 april
14:30 - 15:30
Ost- och whiskyprovning med Old Pulteney (FULLBOKAD)
Under denna provning kommer vi lära oss hur man kombinerar whisky med ost. Även lite matrecept och andra knep som man kan göra med whisky. Vi kommer prova 4 olika single malts från Old Pulteney och anCnoc, tillsammans med 4 olika ostar från Fine Deli. Med den kunskap du får från denna provning kommer du våga testa nya saker i köket och även uppleva hur olika singelmalter kan fungera som en bra krydda till och i mat.
Provningen leds av Tommy Isaksson från TOMP och Per Fredne från Fine Deli.
- Programtyp:
- Provning
- :
- E5
- Typ av provning:
- Whiskyprovning
15:00
12 april
15:00 - 16:00
Lär känna Spike Brewery
I hjärtat av Slakthusområdet i Gamlestaden ligger Spike Brewery. På några år har Spike etablerat sig som ett av Sveriges mest dynamiska bryggerier och deras breda ölportfölj sträcker sig från krispigt och ljust till tungt och mörkt, ofta med en modern twist. På denna provning får du testa 5 olika öl under ledning av Marcus Axberg, en av Spikes grundare. Det blir en garanterat spännande resa där du får lära dig om Spikes filosofi och hur deras öl växer fram. För dig som gillar ny och spännande öl!
- Programtyp:
- Provning
- :
- E2
- Typ av provning:
- Ölprovning
15:30
12 april
15:30 - 16:30
Kommer världens bästa lageröl från Bayern?
Bayern var under flera århundraden det området som utvecklade bryggningen mest i Europa och området ligger bakom många av världens lagerölstilar. Lagerölet ”uppfanns” här mycket tack vare att bryggerierna lagrade sin öl i de kalla alpgrottorna. Detta var redan 1500-talet men det var inte förrän 300 år senare som lagerölet började användas som begrepp. Även den berömda tyska renhetslagen har sitt ursprung i Bayern. Det var här den instiftades och här som den gällde I denna Bayerska provning kommer du få ta del av bayerska öl- och bryggerihistoria men givetvis ska det provas öl också och nästan uteslutande lageröl dessutom. Flera sorter är också direktimporterade från Bayern och går inte att få tag på i Sverige. En unik bayersk provning med andra ord! Ni kommer upptäcka vilken otrolig bredd det finns bland lageröl där de skiljer i färg, doft och smak.
De ölstilar som kommer provas är: Helles, Weissbier, Dunkel, Märzen, Kellerbier.
Provningsledare: Peter M Eronsson.
- Programtyp:
- Provning
- :
- E3
- Typ av provning:
- Ölprovning
16:30
12 april
16:30 - 17:30
Chimay - Trappistikonen - Master Class
Provningsledare: Fabrice Bordon Brand Ambassador Bières de Chimay
Provningen hålls på engelska.
Chimay är världens ledande Trappistöl som ständigt tilldelas utmärkelser för sin unika karaktär, elegans och smakperfektion. Ölet bryggs enligt anrika traditioner övervakat av trappistmunkar i klostret Notre Dame de Scourmount sedan 1862.
Traditionen med Trappistöl går ända tillbaka till S:t Benedict på 500-talet, som påbjöd att munkarna skulle arbeta för att försörja sig själva och hjälpa andra. Nu som då är öltillverkningen noga övervakad av munkarna och dagliga provningar genomförs för att behålla den höga kvaliteten. Den strikta övervakningen är ett av kraven för att få kalla sin öl Trappistöl, ett annat är att klostret ska vara självförsörjande och att överskottet går till hjälpande verksamhet.
Chimays ölsorter innehåller levande jäst i flaskorna då den andra jäsningen sker i flaskan. Alla Chimay är opastöriserade. Chimay lämpar sig utmärkt att lagra under lång tid. Läs mer om lagring av öl här >
Under denna provning som leds av Fabrice Bordon Brand Ambassador kommer du att få lära dig massor om historien bakom den världsberömda traditionen att brygga öl på trappistbryggerierna samt Chimays gudabenådade drycker. Vi går igenom lite om ölets historia, bryggprocessen och råvarornas betydelse för slutprodukten.
Sist men inte minst går vi in på djupet när det gäller Chimays underbara smakprofil.
Vi inmundigar;
Chimay Blå 9%
Chimay Röd 7%
Chimay Vit 8%
Chimay Dorée Goud
Chimay Grande Reserve Whisky Oak Aged 10,5%
Väl mött!

- Programtyp:
- Provning
- :
- E2
- Typ av provning:
- Ölprovning
12 april
16:30 - 17:30
Exklusiv ginprovning med Mäster Destillatören Tarquin Leadbetter (Renards)
Vi är stolta att presentera en exklusiv provning med mäster destillatören och grundaren av det prisbelönta destilleriet Tarquin Cornish Gin, Tarquin Leadbetter. Det är första gången besöker Sverige och håller i en ginprovning tillsammans med grundare av Renards Import, Samuel Bergström. Detta är ett unikt tillfälle för er att möta människorna bakom drycken och lära sig mer om gin. Under provningen kommer ni få uppleva 5 stycken helt olika gin med olika stilar från Tarquin.
Provningen sker på engelska.

- Programtyp:
- Provning
- :
- E5
- Typ av provning:
- Spritprovning
17:00
12 april
17:00 - 18:00
Svenska Klassiker och ölutveckling "aka julkalender"
Svenska Klassiker - Ölen som format den moderna svenska ölrevolutionen.
Ölprofilerna Peter Eronson & Fredrik Berggren leder er igenom en spännande provning där ni får prova 8 (!) öl som varit bland de viktigaste och mest inflytelserika ölen i den moderna svenska ölrevolutionen. Dessa öl har varit först inom sin stil, banbrytande eller har influerat professionella bryggare, hembryggare eller ölintresserade i sådan utsträckning att de påverkat trender, utveckling och vad som bryggs och dricks i vårt land.
Missa inte denna chans att lära dig hur öl-Sverige blev till vad det är idag. Det blir både historiska tillbakablickar, roliga anekdoter och en bild av dagens Öl-sverige.
Denna provning är en vidareutveckling av en uppskattad julkalender på nätet som Peter Eronson & Fredrik Berggren tog fram där de listade Sveriges 24 viktigaste öl.
- Programtyp:
- Provning
- :
- E3
- Typ av provning:
- Ölprovning
17:30
12 april
17:30 - 18:30
Mästaren från Diplomático
Ta chansen att få vara med på en provning med en av romvärldens främsta profiler.
På blixtvisit i Sverige kommer nu Nelson Hernández, Maestro Ronero på Diplomático, till En Öl & Whiskymässa i Göteborg. Nelson kommer ge dig en förståelse för hur det går till att få fram en av världens mest omtalade rom. Du provar bland annat sorter från Distillery Collecton, som är framtagen i mycket begränsad upplaga. Missa inte!
OBS! Denna provning hålls på engelska (och spanska…).

- Programtyp:
- Provning
- :
- E4
- Typ av provning:
- Romprovning
18:00
12 april
18:00 - 19:00
Provning med Fuller's
Kom och lyssna på Will Theakston, export manager på London bryggeriet Fuller's. Han guidar dig igenom en provning av traditionell brittisk kvalitets Ale och berättar om bryggeriets historia.
Vi provar allt från bryggeriets flaggskepps öl-London Pride, till spännande unika brygder och årgångs-Ale.
Provningen hålls på engelska.

- Programtyp:
- Provning
- :
- E2
- Typ av provning:
- Ölprovning
18:30
12 april
18:30 - 19:30
BenRiach/GlenDronahc och Glenglassaugh (FULLBOKAD)
En provning med tre av Speyside/Eastern Highlands mer spännande små destillerier. Alla tre destillerierna har gjort sig ett namn på att trolla fram nya buteljeringar och spännande fat ur sina fatlager.
Provningledare: Brand Ambassador Stewart Buchanan
Provningen hålls på engelska och vi provar följande sorter:
8588601 Benriach 10 YO
8229601 Benriach 21YO
42501N Glendronach 12YO
1124301N Glendronach Cask Strength, Batch 7
8521901 Glendronach Parliament 21YO
8586701N Glenglassaugh Torfa

- Programtyp:
- Provning
- :
- E5
- Typ av provning:
- Whiskyprovning
12 april
18:30 - 19:30
Lär känna Göteborgs Nya Bryggeri
Göteborgs Nya Bryggeri säger själva: ”Vi är av göteborgare, för göteborgare och alla som önskar att de vore göteborgare. Bryggeriet har klassiska anor och ligger på J.A. Pripps Gata 2, i samma byggnad som det klassiska Prippsbryggeriet en gång låg. Göteborgs Nya Bryggeri är ett hantverksbryggeri som dock brygger i betydligt mindre skala än det gamla Prippsbryggeriet.
Och trots det klassiska arvet så görs det idag öl med moderna influenser och många olika öltyper kommer från bryggeriet - från mörkaste porter till välhumlad modern lager. Kom på en skön provning där du får hela den intressanta historiken och prova 5 av Göteborgs Nya Bryggeris öl.
- Programtyp:
- Provning
- :
- E3
- Typ av provning:
- Ölprovning
19:30
12 april
19:30 - 20:30
PLANTATION RUM – en smakstudie i dubbel- och trippellagring (FULLBOKAD)
På denna provning fokuserar vi på Plantations dubbel- och trippellagring, single vintage och terroir. I år firar dessutom Alexandre Gabriel (ägare av Plantation) 30 år som Master Blender så räkna med anekdoter från åren som har gått.
Plantations grundare och Cellar Master, Alexandre Gabriel är en välkänd personlighet i romvärlden. Han kan identifiera varje romproducerande land, region och destilleri. Han har kännedom om deras jordmån, klimaten på varje ö och vilken destillationsteknik som används – fransmännen sammanfattar detta med ordet terroir. Alexandre Gabriel väljer ut de bästa, individuella faten ur varje destillatörs lager. Det är hans sätt att respektera den unika personlighet som man hittar i de bästa romdestillaten i Karibien.
Plantations olika romursprung mognadslagras i en process som är uppdelad i två stadier. Den börjar i Karibien och avslutas i franska Cognac. ”The angel´s share” (den andel som dunstar bort under lagring av sprit) är 7% i Karibiens tropiska klimat mot ca 1-2 % i t ex Cognac. Den unga rommen lagras på ekfat, som tidigare använts för bourbonwhisky, vilket ger tydliga toner av kokosnöt och vanilj. Efter ett antal års lagring i Karibien transporteras rommen över till Frankrike, till Château de Bonbonnet i Ars, Cognac. Här vidtar det andra steget av fatlagringen. I Pierre Ferrands cognacsfat, gjorda av fransk ek, får rommen sina finstämda nyanser. Det är under den här slutgiltiga lagringsprocessen som all rom från Plantation får sin rika smak, sin finess, sin elegans och sin karaktär.

- Programtyp:
- Provning
- :
- E4
- Typ av provning:
- Romprovning
12 april
19:30 - 20:30
Brewdogs Overworks - Ett helt nytt projekt
Ända sedan starten 2007 har BrewDog varit fast beslutna att förändra ölvärlden, med balanserade, humledrivna öl i första rummet. I fjol adderade man en extra dimension till den ambitionen, genom att slå upp portarna till BrewDog OverWorks – ett helt nytt projekt, med fullt fokus på suröl och vildjäst. Vi har nu glädjen att välkomna Jonathan Reid till Göteborg, för två provningar. Dedicated to exploring and pushing the boundaries of what is possible with fermentation, we are on a quest to redefine wild and sour beers, forever. With a purpose-built facility where craft and nature find harmony, we utilise wild yeasts and microbes from our environment and ingredients sourced from all around the world. This is a place where historical methods and tradition intersect with modern craft and brewing. Every beer is matured inside hand-selected wooden vessels and in the presence of natural microflora. Unconstrained by convention. OverWorks – home of alternative fermentation.
JONATHAN REID A BrewDog veteran and the most recent addition to the OverWorks team. Tasked with all things commercial and getting sour beer into as many hands as possible.
Provningen hålls på engelska.

- Programtyp:
- Provning
- :
- E2
- Typ av provning:
- Ölprovning
20:30
12 april
20:30 - 21:30
Prisvinnande whisky från Braunstein
Vi provar sex olika sorter singlemalt whisky. Ulrik Nordin, med mer än 40 år i branschen, berättar om destilleriet och whisky i allmänhet med historier och tips. Självklart mycket bra erbjudande på whiskyfat utlovas också!
- Programtyp:
- Provning
- :
- E5
- Typ av provning:
- Whiskyprovning