PLANTATION RUM – en smakstudie i dubbel- och trippellagring (FULLBOKAD)

  • lördag / 13 april / 2019
  • 17:00-18:00
  • Plats E4

Beskrivning

På denna provning fokuserar vi på Plantations dubbel- och trippellagring, single vintage och terroir. I år firar dessutom Alexandre Gabriel (ägare av Plantation) 30 år som Master Blender så räkna med anekdoter från åren som har gått.

 

Plantations grundare och Cellar Master, Alexandre Gabriel är en välkänd personlighet i romvärlden. Han kan identifiera varje romproducerande land, region och destilleri. Han har kännedom om deras jordmån, klimaten på varje ö och vilken destillationsteknik som används – fransmännen sammanfattar detta med ordet terroir. Alexandre Gabriel väljer ut de bästa, individuella faten ur varje destillatörs lager. Det är hans sätt att respektera den unika personlighet som man hittar i de bästa romdestillaten i Karibien.

 

Plantations olika romursprung mognadslagras i en process som är uppdelad i två stadier. Den börjar i Karibien och avslutas i franska Cognac. ”The  angel´s share” (den  andel som dunstar bort under lagring av sprit) är 7% i Karibiens tropiska klimat mot ca 1-2 % i t ex Cognac. Den unga rommen lagras på ekfat, som tidigare använts för bourbonwhisky, vilket ger tydliga toner av kokosnöt och vanilj. Efter ett antal års lagring i Karibien transporteras rommen över till Frankrike, till Château de Bonbonnet i Ars, Cognac. Här vidtar det andra steget av fatlagringen. I Pierre Ferrands cognacsfat, gjorda av fransk ek, får rommen sina finstämda nyanser. Det är under den här slutgiltiga lagringsprocessen som all rom från Plantation får sin rika smak, sin finess, sin elegans och sin karaktär.

 

Typ
Provning
Typ av provning
Romprovning

Fullbokad

Denna provning är fullbokad.