-
Hem
-
Om mässan
-
Biljetter och paket
- Utställare
-
Händer på mässan
-
Planera ditt besök
-
För utställare
-
Mjödbaren
Plats: B02:80Beskrivning
Mjödbaren bildades 2013 för att kunna åka runt både i Sverige och övriga Europa. Det har gett oss en unik möjlighet att få chansen att berätta om mjödets historia och dess många unika företräden.
Under åren så har vi deltagit på många mässor, historiska marknader och festivaler runt om i landet, och hösten 2022 fick vi även chansen att servera på Nobelfesten.
Mjödbaren har ett samarbete med ett av Europas största mjöderier, Mjödhamnen AB. Detta samarbete ger oss möjligheten att erbjuda ett brett sortiment av både svensk-producerat och importerat mjöd av alla de slag.
Vår vision är att etablera mjöd som ett naturligt inslag i den svenska dryckeskulturen med förhoppningen att alla restauranger ska komma att erbjuda mjöd som ett givet alternativ till bland annat vin.
Kunskap om mjödets historiska roll och möjligheter gör att framtiden för denna mångfasetterade dryck bjuder att mjödet har en självklar plats i varje krögares meny.
Mjödhamnen AB bildades som importbolag i slutet av 2006 för att på så sätt återinföra mjöd i Sverige, vilken då var näst intill obefintlig.
Nu arbetar Mjödhamnen endast med lokal-producerad honung från landets alla landskap, med central tillverkning samt import och export.
Mjöderiet har utvecklats mycket under åren som har gått, och planer på att expandera finns definitivt.
I början av 2008 så väcktes en spännande idé som skulle möjliggöra att ta fram svenskproducerat mjöd med rimliga ekonomiska villkor. Tanken var att starta en mobil tillverkning av mjöd.
Systembolaget har nämligen en policy som gynnar lokal produktion och tanken var att i samarbete med landets biodlare framställa lokalt mjöd i lämpligt stora volymer.
Det genomfördes en undersökning, som visade att detta skulle vara genomförbart, gav oväntat bra resultat så projektet blev verklighet.
En transport-buss köptes in och inreddes för mjödframställnig tillsammans med den laboratorieutrustning som behövs för att på plats kunna analysera processen och kontrollera mjödets kvalité.
Från basen i Hällefors utanför Grythyttan har Expedition Lokalt Mjöd sedan dess besökt många av Sveriges främsta biodlare, hela vägen från Södra Skåne och ända upp till Västerbotten i norr.