Ölprovning hemma

För att hålla ölprovning hemma behövs följande: ett antal öl med lika många glas, ett vattenglas, papper och penna för att kunna skriva anteckningar, god belysning och gärna ett vitt papper eller vit duk på bordet så att man på bästa sätt hur ölet ser ut.

Tänk på att syftet med provningen inte är att hitta felsmaker utan snarare ölets karaktär, hur det ser ut, doftar och smakar och kanske det viktigaste – deltagarens eget omdöme. Vill man så kan man göra som domarna på En Öl & Whiskymässa och prova ölen blint, helt enkelt utan att veta vad som finns i glasen. Gillar man att tävla så kan man även göra det till en tävling där man ska gissa rätt på vad det är för typ av öl.

Du som provningsledare bör läsa på lite om ölen som ska provas innan, lite om karaktären och tillverkningen till exempel. Tänk på ordningen av vilka öl som ska provas, börja med ljusa och alkoholsvaga öl och avsluta med starka, kraftiga och mer beska öl. På så vis förstör inte de kraftigare ölen intrycken av de ljusare.

Tips på öl att prova med olika karaktär:

  1. Lageröl
  2. Veteöl
  3. En lättare ale
  4. En kraftigare ale
  5. Stout