En Öl & Whiskymässa stod för världens största whiskyprovning någonsin

I helgen arrangerades återigen En Öl & Whiskymässa i Göteborg vilken fortsätter att öka i popularitet både hos utställare och besökare. I år slogs nya rekord med fler än 190 utställare, 25 024 besökare och inte minst ett officiellt världsrekord. Guinness World Records fanns på plats för att bekräfta att 2283 personer hade samlats för världens största whiskyprovning någonsin.

– Självklart är vi glada för den utveckling som mässan gjort sedan starten 2013, då vi hade en fjärdedel av ytan och hälften så många besökare, säger Stanley Wong, Vd på Svenska Dryckesmässor som arrangerar En Öl & Whiskymässa tillsammans med Svenska Mässan.

– Det är mäktigt med det engagemang som finns hos både utställarna och besökarna. Ett led i det är förfrågan vi fick från Nigab om att slå världsrekordet i världens största whiskyprovning. För oss är det viktigt att inte bli bekväma med risk att vi tappar vårt koncept, vilket till stor del handlar om utbildning och kunskapsöverföring om ädla drycker, fortsätter Wong.

– Att flera representanter för stora varumärken dessutom reser till Sverige för att hålla provningar är också ett kvitto på mässans ökade internationella status, avslutar Wong.

Världsrekord i världens största whiskyprovning
På lördagen den 13 april kl 14:30 startade världsrekordförsöket i världens största whiskyprovning tillsammans med Bruichladdich på En Öl & Whiskymässa i Göteborg.Världsrekordet låg tidigare på 2252 personer och slogs i Gent, Belgien år 2009. Men klockan 15:40 lördagen den 13 april kunde representanterna från Guinness World Records slå fast att det var 2283 personer som deltog på whiskyprovningen på En Öl & Whiskymässa i Göteborg, och att världsrekordet därmed var slaget.

– Det har varit en otrolig resa, från den första idén om att slå världsrekord till att höra beskedet från Guinness World Records att vi faktiskt lyckats. Det är en speciell upplevelse att prova fin whisky i en hall tillsammans med så många människor. Jag hoppas fler får chansen att testa något liknande, även om vi gärna behåller världsrekordet, säger David Kringlund, Brand Manager på företaget Nigab som är leverantör av Bruichladdich i Sverige.

Whiskyprovningen leddes av Adam Hannett, som ansvarar för Bruichladdichs tillverkning på den lilla ön Islay i Skottland.

– Det var en mäktig upplevelse att se nästan lika många whiskyentusiaster som vi har invånare på Islay i ett och samma rum för en provning. Det här är en höjdpunkt i vår karriär och att vi dessutom lyckades slå världsrekord är fantastiskt kul. Vi vill tacka göteborgarna och alla andra som dök upp och gjorde detta möjligt, säger Adam Hannett, Master Distiller på Bruichladdich.

För mer information om världsrekordet, vänligen kontakta
David Kringlund, Brand Manager Nigab, [email protected], +46 107 624 358

Om En Öl & Whiskymässa
En Öl & Whiskymässa arrangerades på Svenska Mässan i Göteborg den 12-13 april och arrangeras nästa gång den 3-4 april 2020. Under två dagar samlas ett stort antal utställare med mikrobryggerier, bryggerier, whiskydestillerier, whisky- och ölimportörer, bryggmästare, whiskyhuvudmän och en rad olika delikatessföretag. På mässan finns även övrig dryck som cider, rom och avéc.

Priser som delades ut på mässan
Mässans Bästa Whisky alla kategorier:
Benriach 10 YO | Nigab

Mässans bästa öl alla kategorier:
Narangi IPA | O/O Brewing

Årets Ölgöteborgare:
Pelle Frost

En Öl & Whiskymässa i Göteborg arrangeras av Svenska Dryckesmässor och Svenska Mässan.

För frågor kontakta:
Stanley Wong, arrangör tfn. 070-812 34 36