Julöl 2020 – 5 bra tips

Ölprofilen Fredrik Berggren tipsar om sina julölsfavoriter 2020. Fredrik är ett välkänt ansikte bland många ölälskare då han bl.a. arrangerar öltävlingar, är med och driver GBG Beer Week och skriver om öl i Expressen/Allt Om Vin.

Fredrik-B-Pincha

Hibernation Ale (nr 11332) 8,7%, 31:90 kr
En winter warmer från Great Divide Brewing Company i Colorado, USA. Här finns mycket karaktär och komplexitet från malten. Fyllig, knäckig och djupa toner med inslag av kola, choklad och hasselnötter som paras med torkad frukt, kryddig humle och pigg efterbeska. Till den kraftigare julmaten eller i fåtöljen framför brasan.

Nyköping Brewing Proper Christmas (nr 35249), 4,5%, 31:90 kr
Nystartade Nyköping Brewing Company har från start levererat hög kvalitet. Detta julöl är i grunden en klassisk brittisk porter med relativt låg alkoholhalt vilket gör det till ett bra basöl, fin kombination av att vara lättdrucket men med karaktär. Här finns toner av mjölkchoklad, torkad frukt och lätt ton av lakrits.

Oppigårds Winter Ale (nr 11320) 5,3%, 27:90 kr
Oppigårds julöl från Dalarna levererar år efter år. Denna variant är en brown ale med smarriga toner av torkad frukt, lätta rostade toner och karamell och ackompanjeras av en fräsch beska och citrustoner från amerikansk humle. Ett balanserat och stabilt allroundöl som fungerar särskilt bra till lite kraftigare julrätter.                    

Nils Oscar Kalasjulöl (nr 11300) 5,2%, 19:90 kr
Ett av de äldsta svenska hantverksjulölen kommer från Nils Oscar som alltid fungerar på julbordet. Balans är honnörsordet i detta snygga julöl vilket gör det perfekt som allroundöl till julmaten. Inleds med en mjuk maltighet och eleganta inslag av knäckebröd, karamell och chokladpuffar. Tillsammans med moderna humlesmaker skapas ett smakrikt men ändå lättillgängligt öl.

Jacobsen Golden Naked Christmas Ale (nr 11365) 7,5%, 59:90 kr
Även storbryggerierna kan leverera julöl med karaktär. Carlsbergs Jacobsen är ett julöl med kryddor. Men det är gjort med stil och finess och ingen kryddbomb. Djupt maltigt med inslag av torkad frukt, sirap, nötter och lätta kryddor. Mycket karaktär men allt är i balans. Fin storflaska att ställa på julbordet och fungerar perfekt till kraftigare rätter.