En Öl & Whiskymässa 2023 – viktigare än någonsin i osäkra tider för branschen

Till helgen startar En Öl & Whiskymässa i Göteborg där 150 utställare står redo att möta besökarna. Många av dem är hantverksbryggerier, en bransch där allt fler företag kämpar för sin överlevnad, men på mässan finns även flera nya destillerier som upplever en boom trots konjunkturen. Kontrasterna avspeglas på mässan där det i år blir lite färre ölmärken än vanligt och istället lite mer whisky och gin.

Den svenska bryggeribranschen har det tufft just nu. Inflation, omvärldsoro och brist på råvaror har inneburit höjda priser på alltifrån glas och aluminium till malt och vete. Men inte nog med det, från årsskiftet höjdes skatten på öl med fem procent.

Maria Ejdestig, VD för Stigbergets Bryggeri, konstaterar att de tillhör kategorin som är extra utsatta just nu: små och mellanstora hantverksbryggerier.

– Vi, som alla andra, har drabbats hårt av ökade produktionskostnader och en sviktande marknad. Jag räknar med att läget kommer att vara instabilt en period framåt, men samtidigt tror jag att efterfrågan på hantverksmässigt och lokalt producerade produkter kommer att öka över tid.

Mässarrangören Stanley Wong säger att han är glad och stolt över att få presentera över 150 utställare på årets mässa. Särskilt med tanke på hur omvärlden ser ut och hur tufft delar av branschen har det just nu.

– Samtidigt som ölbranschen kämpar på, så är brännerierna på stark frammarsch, vilket är positivt. I år deltar flera nya uppstickare, bland annat Klocktornets Destilleri, Sveriges minsta på bara tio kvadrat, samt Smålands första gindestilleri, Lydén Distillery som två år i rad vunnit World Gin Awards, säger Stanley Wong

Stort intresse för att tävla i öl och whisky
Alla som ställer ut på mässan har möjlighet att tävla med dryckerna i två av Nordens största tävlingar för öl respektive whisky. I mässans whiskytävling kommer juryn att borra ner näsorna i 135 olika prover vilket är nytt rekord.

– Antalet bourbon och rye växer varje år vilket vi tycker är väldigt roligt. Vi har även mycket nordisk whisky i tävlingen i år, säger tävlingsansvarige Anders Bergström.

Intresset för att tävla i öl är ännu större, hela 370 bidrag, vilket gör att öltävlingen behåller titeln störst i Norden. Det är en krävande uppgift att vaska fram vinnarna. Ölen testas blint av certifierade domare som utser 42 medaljörer i fjorton klasser. Fredrik Berggren som tävlingsansvarig ser en tydlig trend bland tävlingsbidragen: färre grumliga ipor och fler krispiga lageröl.

– I år var det över nittio lageröl i tävlingen, vilket är mycket fler än tidigare år. Det visar att intresset för lageröl blomstrar bland landets hantverksbryggerier.

Stigbergets Bryggeri som deltagit på mässan varje år sedan 2014 är på plats även i år. En Öl & Whiskymässa har länge varit en viktig mötesplats där bryggeriet får direkt feedback på sina färska nyheter och gamla favoriter.

– Mässan har en stor del i det genomslag Stigbergets fick med vår GBG Beer Week 2016 IPA. Ölet gjorde oss internationellt kända och det blev också som ett startskott på New England IPA-hajpen. Och NEIPA är ju något som både vi och många andra fortfarande gillar att brygga och dricka, säger Maria Ejdestig.

En Öl & Whiskymässa pågår den 14-15 april 2023 på Svenska Mässan i Göteborg. För mer information om mässan, besök: https://olochwhiskymassa.se/

Vid frågor kontakta: Stanley Wong, arrangör, på tfn. 070-812 34 36.